Avfukter, Luftfukter

Hva er riktig luftfuktighet inne?

Hva er riktig luftfuktighet inne?

Riktig luftfuktighet inne er mellom 40 og 60% relativ luftfuktighet.

Hva baserer påstanden om riktig luftfuktighet på?

Vi baserer denne påstanden om flere ting:

 • Flere forskjellige kilder, se under
 • Logisk tenkning, se under
 • Vår egen erfaring, se under

Andre kilder som uttaler seg om riktig luftfuktighet inne:

Logisk tenkning om riktig luftfuktighet innendørs

Relativ luftfuktighet måles på en skala fra 0% til 100%. Hverken for høy eller for lav luftfuktighet er direkte skadelig for mennesker, og derfor ser man ofte at du fint kan ha alt fra 10% til 90% uten at det er noe problem. Og trengt tatt er dette sant. Mennesker har ikke problemer med å oppholde seg i hverken for tørr luft eller for fuktig luft. Over tid kan man likevel få problemer, og derfor vil vi snevre inn det anbefalte nivået til området 40% til 60% relativ luftfuktighet.

Hva er relativ luftfuktighet?

Hva skjer ved for lav luftfuktighet?

Kortvarig lav luftfuktighet gir ingen problemer. Langvarig tørr luft vil gi en rekke problemer, så som:

 • Tørre øyne, spesielt for dem som bruker kontaktlinser
 • Sprukken hud og tørre lepper
 • Ødelagte negler og hår
 • Tørre slimhinner, som gjør at du kan bli mer utsatt for luftbårne infeksjonssykdommer (forkjølelse, influensa etc)
 • Sprekker i parkett, møbler og annet laget av treverk og organisk materiale
 • Instrumenter med treverk blir ustemt eller kan i verste fall sprekke og bli ødelagt

Disse tingene kommer av tørr luft. Luftfuktighet under ca 30-40% over tid kan gi disse problemene. Derfor bør du holde deg over dette.

Hva skjer ved for høy luftfuktighet?

Har du for fuktig luft en liten stund er det ikke noe problem. Har du høy luftfuktighet over tid, så kan du få problemer som:

 • Mugg, råte og jordslag
 • Kjellerlukt (eventuelt båtlukt)

Vår egen erfaring om luftfuktighet

Vi som jobber hos luftrenser.no har lang erfaring med inneklima. Gjennom flere år har vi jobbet med inneklima og snakket med mange forskjellige kunder. Vi har sett på mange forskjellige problemstillinger. Alle kunder er forskjellige, og alle for forskjellige behov, problemer, ønsker og budsjetter.

Vi vet at det ikke er en enkel løsning som er det eneste riktige for alle kunder. Det er heller ikke en enkelt prosentverdi som tilfredsstiller alle ønsker og krav. Likevel ser vi at i de aller fleste tilfeller så ender vi opp med å anbefale en luftfuktighet mellom 40% RH og 60% RH. Om vinteren kan du gjerne være i det nedre området, og holde 30-40%, mens du om sommeren kan bevege deg opp mot 60% (men ikke i en kald kjeller…). Skal du ha ett tall som er “riktig” for alle forhold, så vil vi si at 50% relativ luftfuktighet er det riktige. Treffer du ikke helt, så skal du ikke være bekymret om du ligger i området mellom 40 og 60. Kommer du utenfor dette, så bør du ha et bevisst forhold til det og vite hvorfor dette er riktig for deg.