Avfukter, Pillar, Velge riktig

Luftavfukter: Det du bør vite om luftavfukter, og litt til

Luftavfukter: Alt du bør vite om luftavfukter, og litt til

Riktig luftfuktighet er veldig viktig for helsa di.

Hva er en luftavfukter?

En luftavfukter er et apparat som fjerner fuktighet fra luften. Som regel samles fuktigheten opp som vann i bunnen av avfukteren, men noen ganger blåses fuktigheten ut av rommet som luft mettete med fuktighet.

Hvorfor bruke luftavfukter?

Riktig luftfuktighet er viktig. Det skal ikke være for tørt, men heller ikke for fuktig. Om vinteren er det som regel for tørt inne, mens resten av året er det som regel for fuktig inne.

Typiske steder der det kan bli for mye fuktighet er:

  • Kjeller under bakkenivå
  • Krypkjeller under huset
  • Bad, vaskerom og andre steder der du bruker mye vann
  • Rom der du tørker klesvasken
  • I nærheten av akvarium
  • Bak sofa, klesskap og andre steder med dårlig luftsirkulasjon (spesielt på kald yttervegg)

Forskjellige typer luftavfukter

Man kan lage luftavfuktere på forskjellige måter. Alle er gode på hver sine områder, men ingen er best til alt. Her har du de mest vanlige typene avfuktere.

Luftavfukter med kompressor

Dett er samme type kompressor som finnes i kjøleskap, frysebokser og varmepumper. De lager en kald flate inni avfukteren. Når varm fuktig luft blåses over denne kalde flaten vil fuktigheten kondensere til vann og renne ned i en beholder. Fungerer veldig bra når det er varmt og fuktig, men ikke så bra når det blir kaldere. De fleste avfuktere med kompressor slutter å virke under 10-15 grader, selv om de kan brukes ned til 2 grader.

Luftavfukter med tørkerotor

De 10 siste årene har avfuktere med tørkerotor blitt populære. De er effektive i alle temperaturer og kan fint brukes helt ned til null grader, med god effekt. En tørkerotor tar til seg fuktighet fra luften. Inne i apparatet vil rotoren varmes opp, og da slipper den løs fuktigheten som renner ned i en beholder som flytende vann. Fungerer bra i alle temperaturer. Energieffektiv når det er kaldt, men bruker litt mye strøm når det er over 20 grader.

Luftavfukter med peltier

Et peltierelement er nesten som en kompressor. Den lager en kald flate der den varme luften kan kondensere. En slik avfukter er som regel veldig liten, og brukes i små steder som skuffer og skap. Egner seg ikke til å tørk et helt rom.

Sorpsjonsavfukter / rotoravfukter

En luftavfukter med sorpsjon er det samme som en avfukter med tørkerotor, men her kondenserer ikke fuktigheten til vann. Her blåses fuktigheten rett ut av bygningen via en slange. Denne kan brukes i alle temperaturer, også i kuldegrader. Brukes mye av profesjonelle, og til fast montasje i garasje, båt, bobil etc.

Les mer om luftavfuktere:

Noen luftavfuktere har ionisering, for å rense luften. Hva er ionisering?

Det finnes flere tester av luftavfuktere. Hvilken avfukter er best i test?

Mange avfuktere har HEPA-filter. Det hjelper til med å rense luften. HEPA filter kommer i flere klasser. Les om forskjellen på HEPA 11 og HEPA 13 her.

De fleste bruker avfukter om høsten. Les her om hvorfor det er minst like viktig å bruke en luftavfukter om sommeren.

Bedre Inneklima AS har skrevet en fin oversikt som tar for seg det meste du behøver å vite om luftavfukter.