Best i test, Luftrenser, Pillar

Luftrenser best i test

Hvilken luftrenser er best i test?

Mange luftrensere hevder å være best i test. Vi mener du heller bør stille spørsmålet: “Hvilken luftrenser er best for meg?” Les videre så forstår du hvorfor.

Hva skal du se etter når du leter etter luftrenser som er best i test?

Det finnes mange tester av luftrensere, og det er noen spørsmål du bør stille deg når du leser disse testene.

 • Hvem er det som har testet luftrenseren?
 • Har de greie på luftrensere, de som har testet?
 • Hvordan tjener de penger, de som tester?
 • Hvordan er testen utført, og hvilke kriterier skal man se på?
 • Er testen relevant for ditt behov?

Hvem tester luftrensere?

Luftrenser best i test. Men hvem står bak testen?

Det finnes mange som tester luftrensere, og også andre produkter. Noen er organisasjoner som har greie på dette, mens andre er bare flinke på å komme høyt på Google, og tjener penger på dette. Vi skal se på det senere. Her er et utvalg eksempler på noen som hevder å teste og anbefale luftrensere.

 • ECARF. European Centre for Allergy Research Foundation. Dette er en non-profit organisasjon som jobber med å teste produkter som er allergivennlige. De anbefaler blant annet luftrensere, og vår oppfatning er at ECARF er en av de mest seriøse testinstituttene for luftrensere. Her er det strenge kriterier, og de vil enten anbefale et produkt eller ikke anbefale det. Ingen rangering.
 • Allergy UK. Dette er en britisk ideell organisasjon (“charity”) som tester produkter for allergikere. De fokuserer mest på Storbritannia, men kriteriene de stiller er i høyeste grad relevante for oss i Norden også. Vårt inntrykk er at dette er en seriøs organisasjon som jobber for sine medlemmer og er finansiert av sine medlemmer.
 • NAAF. Norges Astma og Allergiforbund. Tidligere testet og anbefalte NAAF produkter som dette, men det har de sluttet med. NAAF har istedenfor inngått et samarbeid med de andre Nordiske allergiforbundene. Se under.
 • AAN. Astma Allergy Nordic. Dette er et felles prosjekt for de nordiske allergiforbundene. Det som er litt spesielt med denne merkeordningen er at den er finansiert av produsentene. Det er altså de som produserer luftrensere som selv betaler for å bli testet. I tillegg til dette må produsentene betale et årlig gebyr til allergiforbundene for å bruke deres logo. Det fine med det er at allergiforbundet kan tjene penger på det som de kan bruke til sitt arbeid. Ulempen er at testen ikke lenger er uavhengig. Allergiforbundet tjener mer penger på å løfte frem de merkene som betaler best. Det betyr ikke at anbefalingene er direkte feil, men det betyr at de ikke er uavhengige.
 • Affiliates. Dette er “testsider” som hevder at de tester produkter. Det er ofte svært varierende hvor gode de er til å teste. Poenget med affiliates er at de er flinke til å komme høyt på Google. Så plasseres det en informasjonskapsel i nettleseren din. Hvis du senere kjøper en luftrenser som er anbefalt, så får nettstedet betalt av de som selger luftrensere. Testene kan være veldig bra, men som regel så vinner de som betaler best.. Uavhengig test er det i alle fall ikke. De som driver med dette bør opplyse om at de får betalt av leverandørene, men det syndes mye og denne informasjonen er ofte veldig skjult.
 • Tek.no er et eksempel på en annen måte å gjøre dette på. Tek.no eies av Schibsted. De eier også Prisjakt.no som sammenligner priser på blant annet luftrensere. Når man ser at tek.no konsekvent sender leseren til prisjakt.no der leverandørene betaler for å være synlig, så kan man kanskje stille spørsmålstegn ved om dette er uavhengige tester?
 • Leverandørene selv lager også tester. Vi har sett flere eksempler på “tester” som er skrevet av produsentene selv, enten på egen nettside eller på nettsider på utsiden av den offisielle. Vi forstår hvorfor de gjør det. Ofte søker folk etter “Luftrenser best i test” og da er det her man må være synlig. At man selv har testet sine egne produkter kommer ikke alltid så godt frem.

Har de greie på luftrensere, de som tester?

Som du ser av oversikten over, så er det noen organsisasjoner som virkelig har greie på luftrensere. Det er også noen testsider som har god greie på det de skriver om. Samtidig er det mange testsider som ikke har kompetanse på de tingene de tester, og som kun gjør det for å komme høyt på Google og tjene penger på linkene de sender til affiliateprogrammet. Vår anbefaling til deg er derfor at du sjekker hvem det er som tester (kildekritikk). Se hva annet de tester. Kan de virkelig ha god kompetanse på luftrensere, tråsykler, mobiltelefoner, campingvogner og vaffeljern samtidig? Eller er det et nisjenettsted som faktisk vet noe om det de skriver om?

Hvordan tjener de penger på testene?

Som nevnt over bør du tenke litt på hvordan testmagasinene tjener penger. Er det affiliatelinker? Får de betalt av produsentene? Er det produsentene selv som tester? Eller er det ideelle organisasjoner som ikke har noe økonomisk incentiv i å teste? Dette er ikke lett å finne ut av, og mange er kreative når det gjelder å skjule eierskap og forbindelser. Vår personlige mening er at det ikke er mange uavhengige testere igjen som du virkelig kan stole på. De fleste er kjøpt og betalt på en eller annen måte.

Hvordan er testen utført?

Vi som jobber med luftrensere og forstår hvordan de virker ser ofte mye rart. Ofte legger de vekt på ting som ikke har så stor betydning, og flere ganger unnlater de å nevne ting som faktisk er viktig. Her er noen ting du bør vurdere når du skal lese en test:

 • Autoritet. Har de greie på det de skriver om?
 • Har de faktisk testet produktet? Mange henter bare bilder og informasjon fra nettet, og har ikke engang tatt i produktet. Se etter bilder som viser at de faktisk har testet luftrenseren. Hvis de bare har proffe bilder fra leverandørene, og ingen bilder av luftrenseren på sitt eget soverom, så er det et varselsignal.
 • Hvem står bak? Tør de å opplyse om hvem de er? Hvem eier nettstedet? Hvilke andre ting eier samme person eller firma? Tester de egentlig for seg selv? Tør de opplyse om navn, organisasjonsnummer, telefonnummer og andre kontaktopplysninger?
 • VIKTIG: Hvilke kriterier har de satt for testen? Man kan utforme en test på mange måter, og man kan nesten utrope hvem som helst som vinner. Det er bare å velge riktige kriterier og legge vekt på det som er spesielt for den man ønsker skal vinne. Sjekk om kriteriene er riktig for deg og ditt bruk. Eksempel: Hvis noen fokuserer veldig på hvor god luftrenserne er på å fjerne pollen, så betyr ikke det så mye om det er VOC du primært er plaget av.
 • Er det de har testet relevant for deg? Husk at det finnes mange gode luftrensere. Det er ikke sånn at en er den beste til alt. Sjekk at testen tar stilling til de tingene som er viktig for deg?

Best i test betyr ikke best for deg

Det finnes også noen dårlige luftrensere, men mange luftrensere er gode luftrensere. De som tester har ofte et behov for å gjøre ting enkelt og for å generalisere. De utroper ofte en testvinner, og leseren forventer da at den luftrenseren skal være best på alt. Slik er det ikke. Noen luftrensere er gode på en ting, mens andre er gode på noe annet. En er best til å fjerne pollen, mens andre er best til å fjerne flyktige organiske forbindelser. Noen har en stor kapasitet, mens andre er stillegående og passer godt på soverommet eller på en liten hybel. En spesiell luftrenser har kanskje et design som du liker godt? Noen luftrensere har et filter det er lett å få tak i. Andre luftrensere er døgnfluer som du ikke får hverken filter eller hjelp med om et år eller to.

Det at en luftrenser er best i test kan være veldig bra, men det betyr ikke nødvendigvis at det er den beste luftrenseren for deg! Enkelt er det ikke lett å finne riktig luftrenser, eller andre produkter for den saks skyld. Du må nok belage deg på å sette deg litt inn i det du skal velge. Finn ut hvem du kan stole på. Sjekk kundeomtaler og sjekk om den som påstår noe er seriøs og til å stole på.

Husk at det ikke bare er produktet du kjøper. Du kjøper også et kundeforhold. Velg en selger som du er fortrolig med. Husk at de som alltid er billigst ikke nødvendigvis er der når du trenger hjelp. Sjekk om de svarer på mail eller på telefon. Vurder om det er sannsynlig at de er der når du trenger nytt filter om et år. Har bedriften drevet i mange år, eller er de startet for 14 dager siden? Innehar de den kompetanse som skal til for å hjelpe deg?

Så, hvilken luftrenser er best i test da?

Vi skulle ønske at vi hadde et konkret svar til deg. Vi skulle ønske at vi hadde en luftrenser som er best til alt. Det har vi dessverre ikke. Alle har noe positivt og noe negativt ved seg. Skal vi velge bare en luftrenser, så vil vi løfte frem Arida Clean 600 som den beste. Den har veldig mange forskjellige rensesystemer, så den dekker de fleste behov. Den har en stor viftekapasitet, så den kan rense en stor bolig. Samtidig kan den kjøres i nattmodus og dermed være veldig stillegående på soverommet. På den annen side er det en dyr luftrenser. Den er også stor og tar litt plass. Så selv om det er en veldig bra luftrenser, så er den kanskje ikke det eneste rette for alle og enhver.

Vi anbefaler deg å sette deg inn i dette og gjøre en undersøkelse på hva som er den riktige luftrenser for deg. Det som er luftrenser best i test for en journalist er ikke nødvendigvis det som er best for deg.

Nedenfor ser du noen forslag til gode luftrensere som kan være et greit sted å begynne. Lykke til i jakten på den perfekte luftrenser (for deg…)